Noorwegen

vrijdag 22 juni tot dinsdag 3 juli 2018

We willen het ruige Noorwegen op z’n ruigst en best leren kennen. Zo staat er een tweedaagse kayaktocht op het programma in het Naeroyfjord, een natuurgebied dat op de werelderfgoedlijst staat. We kayakken langs watervallen en tussen de bergen van meer dan een kilometer hoog. We overnachten onderweg in tenten. Wie moeite heeft met armkracht en balans, zit samen met een begeleider in de kayak. We worden begeleid door twee professionals.

Het binnenland van Noorwegen heeft ook veel moois te bieden. We maken een treinrit door de bergen bij Flam. We bezoeken Lillehammer en maken een duizelingwekkende afdaling met een bobslee op de olympische bobsleebaan. De rit door het binnenland biedt spectaculaire uitzichten voor eindeloos veel foto’s. Gelukkig zijn er digitale camera’s, want anders waren de rolletjes niet aan te slepen!

In Voss vindt het festival van alle dare-devils van Europa plaats https://ekstremsportveko.com/ . We brengen een bezoek en er is de mogelijkheid om enkele wedstrijden te bekijken van het downhill mountainbiken, raften, etc. Wat heel hoog op het wensenlijstje van deze reis staat, is paragliden. In juni is de kans groot dat dat ook gaat lukken. Maar uiteraard moet het weer wel een beetje meewerken.

Noorwegen heeft ook wat cultuur en fauna veel te bieden. Het hippe Bergen telt moderne musea, fijne koffietentjes en een prima uitgaansleven. De staafkerken van Noorwegen lijken zo uit een Walt Disneyfilm te zijn gekopieerd, maar ze waren er al in de Middeleeuwen. We bezoeken de mooiste staafkerk van Borgund. En dan de fauna: elanden in het hoogland. Als we geluk hebben zien we ze in grote groepen door het hoogland trekken. Maar wat dacht je van zeehonden, en mogelijk een walvis?

Tussen alle activiteiten door, geven we de spieren wat rust in een thermaal bad. Het zal een zware reis worden. Maar uiteraard houden we rekening met ieders vermoeidheid. Het bovenstaand programma is nog niet van dag tot dat uitgewerkt. Mogelijk vinden nog wijzigingen plaats. Tot op zekere hoogte kan dat ook ter plekke nog op jullie verzoek. Wil je mee en heb je nog suggesties voor het programma: laat het ons weten.

Volledige programma

Route

De reis start vanuit Apeldoorn. We verzamelen heel vroeg in de ochtend bij het Van der Valk hotel. Wie wil, kan daar op eigen gelegenheid overnachten. Op 22 juni vertrekken we met rolstoelbussen naar Denemarken. Daar begint het avontuur: we gaan ’s avonds aan boord van de ferry. De overtocht duurt tot de volgende middag. Maar de aankomst is werkelijk geweldig. We varen vlak langs de westkust tussen de eilanden en fjorden om in Bergen aan wal te gaan.

De rondreis brengt je door het westen van Noorwegen. Eerst een paar dagen in de omgeving van Bergen, later gaan we meer het binnenland in en eindigen uiteindelijk onze rondreis ook in Bergen. Op 2 juli stappen we daar weer op de boot en ’s avonds laat op 3 juli zijn we weer in Apeldoorn vanaf waar iedereen weer zijn eigen weg gaat.

Accommodaties

We overnachten in blokhut-achtige huisjes op verschillende campings. Dat zijn redelijk sobere accommodaties. Soms met een toilet in de blokhut, maar soms ook met sanitair op een centrale plek op de camping. Je moet zelf een slaapzak meebrengen en een kussen. Voor wie ’s nachts toch een toilet in de buurt wil hebben, maken we een noodvoorziening. 

Een rondreis met meerdere overnachtingslocaties brengt ook met zich mee dat we veel in- en uitpakken. Dan is het fijn om licht bepakt te reizen. Het is altijd een kunst om alles wat je nodig hebt mee te nemen. En ook niet meer dan dat. We helpen je met een goede paklijst.

Overige informatie

Wat je verder nog moet weten

Het is gemiddeld net onder de 20 graden in Noorwegen als wij er zijn. Gemiddeld betekent dat het ook flink boven of onder die genoemde temperatuur kan zijn. Bovendien kan het weer snel omslaan. Een goede slaapzak is absoluut een must. De waterdichte uitrusting voor het kayakken huren we. Voor de rest van de reis geldt dat we veel buiten zullen zijn. Ook op de campings waar we in blokhutten slapen, hopen we nog tot laat van de lange avonden te kunnen genieten. Zo hoog in het noorden gaat de zon laat onder, maar zijn de avonden behoorlijk fris.

Iedereen kan zich opgeven voor de reis, ongeacht de beperking en de zorg die je nodig hebt. Heb je vragen over je deelname in verband met je lichamelijke beperking, stuur dan een mailtje naar machteld@smarti.nl. We sluiten niemand op voorhand uit van deelname en willen graag met je meedenken over de mogelijkheden. Begeleiders helpen waar nodig met persoonlijke verzorging en eventuele verpleegkundige zorg.

Aanmelding en prijs

De reis is inclusief vervoer, verblijf, activiteiten, begeleiding en verzorging, ontbijt, lunch en diner en 2 drankjes bij de maaltijd. Eventuele drankjes buiten de maaltijden om zijn voor eigen rekening.

Maximaal aantal deelnemers: 8.
Prijs: € 2750,-

NB: Aan het reizen met een beperking zitten helaas extra kosten verbonden. Deze reis is niet kostendekkend voor Stichting Smarti en wij zijn hard op zoek naar sponsoren. Een vraag aan zowel deelnemers als begeleiders is daarom om in je eigen netwerk te kijken of je geld kan inzamelen voor deze fantastische reis. Doneren kan via de doneerknop op de website van Smarti

Schrijf je nu in voor deze reis!

Schrijf je in op deze reis via onderstaand formulier. De inschrijving is na verzending nog niet definitief. Smarti probeert voor iedere reis een leuke gemengde groep samen te stellen. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn dan kunnen we de reis helaas niet door laten gaan. Moedig dus je vrienden aan om ook mee te gaan!